Amerikansk fotboll

Amerikansk fotboll​

Amerikansk fotboll är en av de mest populära sporterna i USA, med en miljonpublik som följer sporten regelbundet. Sporten är känd för sin intensitet, sitt fysiska spel och höga tempo. Amerikansk fotboll spelas främst i USA, men sporten ökar också i popularitet i Europa och i andra delar av världen. I den här artikeln kommer vi att berätta hur du kan följa amerikansk fotboll, vilka tider matcher brukar spelas, vad NFL är och mycket mer.

Så följer du amerikansk fotboll

Om du vill följa amerikansk fotboll finns det flera olika sätt att göra det på. Du kan se matcher på tv eller genom att streama dem online. De största tv-kanalerna som sänder amerikansk fotboll är ESPN, CBS, NBC och FOX. Om du vill streama matcher finns det flera alternativ, inklusive NFL Game Pass, Sling TV och Fubo TV.

Då brukar matcher spelas

Amerikansk fotboll spelas huvudsakligen på söndagar, måndagar och torsdagar. Söndagar är den mest populära dagen för matcher, de flesta matcherna spelas då under eftermiddagen. Måndagsmatcher brukar spelas på kvällen och torsdagsmatcher brukar spelas på eftermiddagen eller kvällen. NFL:s säsong brukar börja i september och pågå fram till början av februari.

NFL

NFL, eller National Football League, är den största professionella amerikanska fotbollsligan i världen. Ligan grundades 1920 och har sedan dess vuxit till att omfatta 32 lag, som är uppdelade i två konferenser – AFC och NFC. Varje konferens har fyra divisioner, med fyra lag i varje division. Detta ger totalt 16 lag i varje konferens som tävlar mot varandra under säsongen.

Säsongen sträcker sig från september till januari, med totalt 17 veckor av matcher, där varje lag spelar 16 matcher och har en vecka med vila. De åtta vinnande lagen från varje konferens går vidare till slutspelet, som är en utslagsturnering där lagen tävlar om att vinna Super Bowl, den mest eftertraktade titeln inom amerikansk fotboll.

Super Bowl, som vanligtvis spelas den första söndagen i februari, är också ett av de mest sedda sportevenemangen i världen. Det är ett av de få arrangemangen som kan samla människor över hela världen, oavsett om de är fotbollsfans eller inte. Super Bowl har blivit känt för sina halvtidsshower, som ofta involverar kändisar och musikartister.

En annan anledning till NFL:s popularitet är dess stjärnspelare. Många av ligans mest kända spelare, som Tom Brady, Aaron Rodgers, Patrick Mahomes och Russell Wilson, har blivit ikoner inom sporten. Deras prestationer på planen har gjort dem till förebilder och inspirationskällor för unga spelare runt om i världen.

Sändningsrättigheterna för NFL-matcher är också en faktor till dess popularitet. Årligen sänds amerikanska fotbollsmatcher för över 100 miljoner tittare runt om i världen, och Super Bowl är ett av de mest sedda evenemangen i televisionens historia. Detta har gjort NFL till en av de mest lönsamma idrottsligorna i världen och har också lett till att ligan har kunnat investera i bättre faciliteter och teknik för spelarna.

Sammanfattningsvis är NFL en av de mest populära och eftertraktade idrottsligorna i världen. Dess stjärnspelare, populära evenemang och spännande matcher har fångat fansens uppmärksamhet över hela världen, och sändningarna når miljoner tittare varje vecka.

Topplagen 2023

Kansas City Chiefs 

Chiefs är det regerande mästarlaget i NFL och har en av de mest respekterade trupperna i ligan. De har quarterback-stjärnan Patrick Mahomes som leder anfallet på ett spektakulärt sätt samtidigt som de även har en mycket stark defensiv enhet som kan stänga ner motståndarna.

Tampa Bay Buccaneers

Buccaneers, som leddes av quarterback-legenden Tom Brady, vann Super Bowl 2021. De har en av ligans mest explosiva anfallsenheter med ett stort antal receivers som kan hota motståndarnas försvar, och ett försvar som har blivit mer pålitligt under de senaste åren.

Green Bay Packers

Packers quarterback Aaron Rodgers är en av de mest erfarna spelarna i ligan och har en talangfull grupp av receivers att arbeta med. Lagets försvar har också utvecklats mycket under de senaste åren.

Los Angeles Rams

Rams har ett av de bästa försvaren i ligan, med Aaron Donald som är en av de mest dominerande försvarsspelarna i NFL. Quarterback Matt Stafford är också en stark ledare för anfallet, och de har ett brett utbud av offensiva vapen.

Buffalo Bills

Bills quarterback Josh Allen är en av de mest lovande spelarna i NFL och leder ett starkt anfall. Lagets försvar är också en stark enhet som kan orsaka problem för motståndarna.

Baltimore Ravens

Ravens quarterback Lamar Jackson är en av ligans mest dynamiska spelare och kan hota försvar med både sina löpnings- och passningsförmågor. Laget har också ett av de mest fysiska och aggressiva försvaren i NFL.

Cleveland Browns

Browns har ett av de mest balanserade anfallen, med en stark offensiv linje och en talangfull grupp av mottagare.

Dallas Cowboys

Cowboys har ett starkt anfall, med quarterbacken Dak Prescott och en mångsidig grupp av receivers. Försvaret är stabilt och har potential att stänga ner motståndarna.

New Orleans Saints

Saints anfall är produktivt och försvarsenheten är en tuff enhet som kan ta itu med motståndarnas anfall.
Kvalificering till EM

Super bowl

Super Bowl är inte bara ett av de mest uppmärksammade idrottsevenemangen i världen, det är också ett av de mest kostsamma och välplanerade evenemangen. Förberedelserna inför Super Bowl tar flera månader och involverar ett enormt antal människor. Allt från säkerhetspersonal, cateringpersonal och underhållningspersonal, till tekniker och produktionspersonal, arbetar hårt för att göra evenemanget till en succé.

Inför Super Bowl byggs också en tillfällig stad, ofta kallad ”Super Bowl City”, som fungerar som en hubb för fans och turister. I Super Bowl City finns det massor av aktiviteter och evenemang, som autografskrivning med NFL-stjärnor, konserter och matfestivaler.

Under själva Super Bowl-evenemanget är halvtidsshowen alltid en av höjdpunkterna. Med spektakulära scener, stora namn från musikindustrin och en mängd specialeffekter, brukar halvtidsunderhållningen locka en stor publik, även de som inte är särskilt intresserade av amerikansk fotboll.

En annan anmärkningsvärd del av Super Bowl är reklamfilmerna. Reklamtid under Super Bowl är en av de dyraste i världen och lockar till sig några av de mest kreativa och underhållande reklamfilmerna på tv.

Super Bowl är också en kulturell händelse i USA. Många människor samlas hemma eller på barer med vänner och familj för att titta på matchen och fira tillsammans. Evenemanget är så stort att det även påverkar ekonomin i landet, med en ökning av turism och konsumtion av mat och dryck.

Sammanfattningsvis är Super Bowl mycket mer än bara en idrottstävling. Det är ett enormt evenemang som involverar många människor och intressen, och det har blivit en viktig del av den amerikanska kulturen.

Så spelar man amerikansk fotboll

Amerikansk fotboll är en av de mest populära sporterna i USA och spelas mellan två lag bestående av elva spelare på en rektangulär plan som är 120 yards lång och 53,3 yards bred. Spelet går ut på att ta sig över motståndarens mållinje genom att antingen springa eller kasta bollen till en medspelare. Varje lag har både en offensiv och en defensiv formation, där det offensiva laget försöker ta sig framåt medan det defensiva laget försöker stoppa dem. Det görs fyra försök, eller downs, som det heter på engelska, att ta sig tio yard framåt på planen. Om det offensiva laget lyckas ta sig dessa tio yard får de fyra nya försök att ta sig tio yard framåt igen. Om de inte lyckas byter de två lagen plats på planen och det andra laget får chansen att försöka ta sig framåt. Det lag som har flest poäng när matchen är slut vinner.

Poäng kan tas på olika sätt i amerikansk fotboll. Det vanligaste är att man antingen tar sig över motståndarens mållinje, vilket ger sex poäng, eller sparkar bollen över målstolparna, vilket ger tre poäng. Man kan även ta två poäng genom att ta sig över mållinjen igen direkt efter ett touchdown, eller genom att sparka bollen genom målstolparna efter ett touchdown. Det defensiva laget kan också få poäng genom att tackla en motståndare i sitt eget målområde, vilket ger två poäng, eller genom att fånga en passning från det offensiva laget och ta sig över deras mållinje, vilket ger sex poäng.

Förutom spelet på planen är amerikansk fotboll också känt för sina taktiska moment och strategier. Coacherna har stor makt över spelet och kan göra taktiska ändringar genom att byta ut spelare eller ändra på formationerna. De olika positionerna i laget har också olika ansvar och roller, vilket kräver olika färdigheter och egenskaper. Det är en tuff och fysisk sport där skador och smärta är vanliga, men samtidigt en sport som kräver styrka, snabbhet, smidighet och en hög nivå av koncentration och samarbete mellan spelarna.

FAQ – vanliga frågor om amerikansk fotboll

Här presenterar vi svar på några av de vanligaste frågorna om amerikansk fotboll.

Hur följer jag matcher från NFL?

För att följa matcher från NFL finns det flera olika alternativ. Många av de stora sportkanalerna i USA, som till exempel CBS, Fox och NBC, sänder matcherna live. Utöver detta finns det flera olika streamingtjänster, såsom NFL Game Pass och Sling TV, som erbjuder möjligheten att streama matcherna direkt på datorn, surfplattan eller mobilen.

Hur spelas amerikansk fotboll?

Amerikansk fotboll spelas mellan två lag med elva spelare på varje sida på en rektangulär plan. Målet är att ta sig in i motståndarens målområde genom att springa med bollen eller kasta den till en medspelare. Varje lag har fyra försök (downs) på sig att ta sig minst tio yards, annars byts bollen över till motståndarlaget. Spelet är uppdelat i fyra kvartar på 15 minuter vardera.

Vilka lag är störst i amerikansk fotboll?

De största lagen i amerikansk fotboll är ofta de som vinner mest och har flest fans runtom i USA. De mest framgångsrika lagen genom tiderna är bland annat New England Patriots, Pittsburgh Steelers, Dallas Cowboys, San Francisco 49ers och Green Bay Packers.

När brukar Super Bowl äga rum?

Super Bowl är finalen i NFL och spelas alltid den första söndagen i februari varje år. Det är det största sportevenemanget i USA och har miljontals tittare runtom i världen. Super Bowl är också känt för sin spektakulära halvtidsshow, där stora artister uppträder inför publiken på plats och miljontals tittare hemifrån.