OS fotboll

OS fotboll​

OS-fotbollen är en av de mest prestigefyllda fotbollsturneringarna i världen. Den spelas vart fjärde år under de olympiska spelen. Denna globala händelse har lockat fotbollsentusiaster i över ett sekel och har sedan den första turneringen år 1900 blivit något av en grundpelare i idrottsvärlden.

I denna fotbollsturnering konkurrerar landslag från hela världen om att vinna en eftertraktad olympisk guldmedalj. Ofta inkluderas 16 herrlag och 12 damlag, som alla kämpar för att ta sin nation till seger på den internationella arenan.

Genom åren har OS gett oss otaliga minnesvärda ögonblick och spektakulära matcher som har förevigats i idrottshistorien. Tävlingen har utvecklats och utvidgats sedan dess början och är nu ett av de mest efterlängtade idrottsevenemangen i världen.

Så kan du ta del av OS fotboll

För de som vill ta del av OS fotbollen finns det flera sätt att följa turneringen. Ett alternativ är att titta på TV-sändningar av matcherna, som vanligtvis sänds på olika kanaler runt om i världen. Streamingtjänster och onlineplattformar kan också erbjuda möjlighet att titta på turneringen. Dessutom kan man följa den genom att läsa artiklar och uppdateringar på olika webbplatser och sociala medier.

Att följa Olympiska fotbollsturneringen via TV-sändningar är dock fortfarande ett av de vanligaste sätten att ta del av turneringen. De flesta länder runt om i världen sänder matcherna på olika TV-kanaler. I vissa länder sänds matcherna på gratis TV-kanaler, medan de i andra kan sändas exklusivt på betal-TV. För att hitta rätt kanal för att se matcherna kan det vara värt att kontrollera vilka TV-kanaler som har rättigheterna att sända OS fotbollen i det aktuella landet.

Streaming-möjligheter via datorn eller smartphone

För de som föredrar att se matcherna online finns det också möjlighet att streama turneringen via olika streamingtjänster och onlineplattformar. Många TV-kanaler erbjuder också möjlighet att streama matcherna på deras webbplatser eller appar. Det finns också sportstreamingtjänster som erbjuder en bredare täckning av turneringen.

För den som vill ha löpande uppdateringar om turneringen och de senaste nyheterna från OS-fotbollen finns det flera olika webbplatser och sociala medieplattformar att följa. Genom att följa officiella konton för internationella fotbollsförbund och sportnyheter kan man ta del av de senaste nyheterna om turneringen. Det finns också särskilt dedikerade webbplatser och forum där fans kan diskutera turneringen och dela sina tankar och åsikter om matcherna.

Sändningsrätt för OS fotboll​

Sändningsrätt för OS fotboll

Sändningsrätten för Olympiska fotbollsturneringen varierar beroende på land och region. I vissa länder kan matcherna sändas på gratis TV-kanaler, medan de i andra kan sändas exklusivt på betal-TV eller streamingtjänster. Det kan vara bra att kontrollera vilken kanal eller plattform som sänder matcherna i ens eget land.

För att följa OS fotboll är det bra att känna till vilka kanaler eller plattformar som sänder matcherna i ens eget land. Sändningsrättigheterna för turneringen kan variera mycket beroende på vilket land eller region man befinner sig i.

Olika förutsättningar i olika länder

I vissa länder kan matcherna sändas på gratis TV-kanaler som exempelvis BBC i Storbritannien eller SVT i Sverige, medan de i andra länder kan sändas exklusivt bakom betalvägg på TV-kanaler som NBC i USA eller Eurosport i Europa. Det är viktigt att notera att vissa streamingtjänster kan ha geografiska begränsningar, vilket innebär att man inte kan se matcherna från en annan region eller ett annat land.

Ta en titt på relevanta webbplatser

För att ta reda på vilken kanal eller plattform som sänder matcherna i ens eget land kan man besöka de lokala TV-kanalernas webbplatser eller kontakta sin TV-leverantör för mer information. Man kan också använda sig av olika onlineplattformar som specialiserar sig på att visa TV-program från olika länder och regioner för att ta del av sändningar som kanske inte är tillgängliga i ens eget land.

För att undvika eventuella förseningar eller tekniska problem kan det vara en bra idé att se till att ens internetuppkoppling är stabil och tillräckligt snabb för att strömma live-sändningar. Det kan också vara en fördel att använda sig av en VPN-tjänst som kan hjälpa till att undvika geografiska begränsningar och se matcherna från olika regioner runt om i världen.

Så har det gått historiskt för Sverige i OS-fotbollen

Sverige har haft framgångar i Olympiska fotbollsturneringen genom åren.

 • Herrarna vann en silvermedalj i Olympiska sommarspelen 1952 i Helsingfors
 • En bronsmedalj i Olympiska sommarspelen 1992 i Barcelona
 • Damerna vann silvermedaljer i både Olympiska sommarspelen 2016 i Rio de Janeiro
 • De sistnämnda vann dessutom Olympiska sommarspelen 2021 i Tokyo

Olympiska Spelen 2021

Olympiska sommarspelen 2021 hölls i Tokyo, Japan. På grund av Covid-19-pandemin var turneringen försenad ett år och hölls utan publik på grund av säkerhetsprotokoll. Trots detta var turneringen en stor succé, och Olympiska fotbollsturneringen blev ett av de mest populära evenemangen.

Tidigare OS-turneringar

Olympiska fotbollsturneringen har spelats sedan år 1900, men det var inte förrän 1908 som turneringen officiellt godkändes av IOK. Sedan dess har många legendariska spelare och lag deltagit i turneringen, och många oförglömliga ögonblick har ägt rum under åren.

2004

Olympiska fotbollsturneringen 2004 hölls i Aten, Grekland. Herrarnas turnering vanns av Argentina efter en spännande final mot Paraguay. Brasilien vann damernas turnering genom att besegra Tyskland i finalen.

2008

Olympiska fotbollsturneringen 2008 hölls i Peking, Kina. Herrarnas turnering vanns av Argentina igen efter att ha besegrat Nigeria i finalen. Damernas turnering vanns av USA efter en dramatisk straffläggning mot Brasilien i finalen.

2012

Olympiska fotbollsturneringen 2012 hölls i London, Storbritannien. Herrarnas turnering vanns av Mexiko efter en spännande final mot Brasilien. USA vann damernas turnering genom att besegra Japan i finalen.

2016

Olympiska fotbollsturneringen 2016 hölls i Rio de Janeiro, Brasilien. Herrarnas turnering vanns av Brasilien efter en dramatisk straffläggning mot Tyskland i finalen. Damernas turnering vanns av Tyskland efter en seger mot Sverige i finalen.

FAQ - Vanliga frågor om OS fotboll (2-3 sentences each)

Nedan har vi sammanställt en lista med vanliga relevanta frågor rörande detta rafflande evenemang.

Har USA vunnit guld i OS-fotbollen?

Ja, USA har vunnit fyra guldmedaljer i damernas Olympiska fotbollsturnering. De vann:

 • 1996 i Atlanta
 • 2004 i Aten
 • 2008 i Peking
 • 2012 i London

Var kommer os 2024 vara någonstans?

Olympiska sommarspelen 2024 kommer att hållas i Paris, Frankrike. Detta blir den tredje gången som Paris är värd för Olympiska sommarspelen, efter tidigare spel år 1900 och 1924.

Hur många gånger har Brasilien vunnit guld?

Brasilien har vunnit Olympiska fotbollsturneringen två gånger. Herrarna vann första gången 2016 i Rio de Janeiro, och damerna vann år 2004 i Aten.

Hur många matcher måste guldmedaljören vinna?

Guldmedaljören i Olympiska fotbollsturneringen måste vinna totalt sex matcher för att ta hem guldet. Detta inkluderar:

 • Tre gruppspelsmatcher
 • En kvartsfinal
 • En semifinal
 • En final

Har Kina någon gång kommit till finalen?

Nej, Kina har aldrig nått finalen i Olympiska fotbollsturneringen. Herrarna har som bäst nått kvartsfinalen, medan damerna har nått semifinalen två gånger (2008 och 2012).